Eş Vizesinde değişiklikler getiren yasa teklifi senatodan geçti, imzalanması için Genel Vali’ye gönderildi. Genel Vali’nin imzasından sonra yasanın yürürlüğe gireceği tarih belirlenecek.
Bu yasa ile eş vizelerinde 4 temel değişiklik olacak.
Vize aşamaları
En önemli değişiklik eş başvurularının 2 aşamalı hale gelmesi:
Hali hazırda ki uygulamaya göre, Eş Vizesi başvurusu doğrudan yapılıp Sponsorluk için online form dolduruluyor. Her iki işlem aynı anda yapılabiliyor veya Sponsorluk Formu, Eş vizesi başvurusu yapıldıktan sonra da doldurulabiliyor. Dolayısıyla, şimdiki Eş Vizesi başvuruları tek aşamalı.
Peki, Eş Vizesi Başvurularının 2 aşamalı hale gelmesi, yeni başvuruları nasıl etkileyecek?
Her şeyden önce, Eş Vizeleri değerlendirme süreci çok uzayabilir. Çünkü Eş Vizesi başvurusunun yapılabilmesi için öncelikle Sponsorluk Başvurusunun sonuçlanması beklenecek. Sponsorluğun değerlendirilmesinin ne kadar süreceğini bilmiyoruz. Halen Eş Vizelerinin ortalama değerlendirme süresi 20 aya çıkmış durumda. Yeni uygulamayla bu sürenin daha da uzama riski var denebilir. Bu riski gidermek için, sponsorluk değerlendirilmesinin hızlandırılması konusunda önlemler alınacak mı henüz bilmiyoruz.
Eş Vizelerinin 2 aşamalı hale gelmesi özellikle Avustralya’dan yapılacak başvurularda etkili olacak.
Bunu bir örnekle açıklayalım; mesela, Avustralya da öğrenci vizesi ile bulunuyorsunuz ve vizeniz 1 hafta sonra sona erecek. Bu arada bir ilişkiniz var ve eş vizesine başvurmak istiyorsunuz. Şimdi ki uygulamaya göre, gerekli koşulları sağlıyorsanız, hemen Eş Vizesi için başvuruda bulunabilirsiniz ve öğrenci vizeniz bittikten sonra köprü vizeye geçebilirsiniz. Eş Vizesi başvurunuz sonuçlanıncaya kadar da köprü vizeyle, Avustralya’da yasal olarak kalabilir, eğitim görebilir veya çalışabilirsiniz. Dahası, köprü vizedeyken, Medicare sağlık siteminden de faydalanabilirsiniz. Özellikle, düzenli doktor görmeleri gereken hamileler için bu çok önemli bir özellik.
Eş vizesinin 2 aşamalı hale gelmesinden sonra ise durum şöyle olacak; Yine ayni örneğin verelim, Avustralya da öğrenci vizesi ile bulunuyorsunuz ve vizeniz 1 hafta sonra sona erecek. Bu arada bir ilişkiniz var ve Eş Vizesine başvurmak istiyorsunuz. Eş Vizesine hemen başvuramayacaksınız. Önce Sponsorluk başvurusu yapılması ve bu başvurunun olumlu sonuçlanması gerekiyor. Bu süreç 1 haftadan fazla alabilir, hatta epey uzun süre alabilir.
Bu durumda, sponsorluk başvurusu sonuçlanıncaya kadar, Eş Vizesine başvuramayacağınızdan, Avustralya’da yasal olarak kalabilmeniz için yeni bir vizeye, mesela yeni bir öğrenci vizesine başvurmanız gerekecek. Elbette öğrenci vizesinin koşullarını sağlıyor olmanız gerekli. Veya diyelim, elinizde bulunan vizenin bir nedenle iptali söz konusu. Yine bu durumda, hemen Eş Vizesine başvurmanız mümkün olmayacak. Yine önce sponsorluk başvurusu, sponsorluğun kabulünden sonra Eş Vizesi başvurusu mümkün olabilecek. Vize iptali söz konusu olanlar için yol daha da çetrefilli hale gelebilecek.
Sorumluluklar
Eş Vizesinde ikinci önemli değişiklik ise sorumluluklarla ilgili. Sponsorun eşe karşı sorumlulukları yasa ile belirlenip, bu sorumlulukların yerine getirilmemesi durumunda yaptırım uygulanacak. Bu yaptırımların neler olacağı ve sorumlulukların neler olduğu daha sonra netleşecek.
Sponsorun sicil
Üçüncü önemli değişiklik sponsorun siciliyle ilgili. Yasa, sponsorun ciddi suçlar işlemesi özellikle şiddete karışmış olması durumunda, Göç İşleri Bakanına, sponsorluğu reddetme, iptal etme veya sponsor olmasını engelleme yetkisi veriyor. Bu özellikle evlendikleri kişiyi çok tanımadan evlenen, sonrasında evlendikleri kişinin şiddetiyle karşılaşanları koruyacak bir değişiklik diyebiliriz. Etrafınızda buna benzer hikayeler duymuş olabilirsiniz. Eşini tanımadan Avustralya ya gelen, geldikten sonra eşinin madde bağımlısı olduğunu öğrenen, şiddet mağduru kadınlarla karşılaşmış olabilirsiniz. Bu duruma karşı bir önlem sayılabilir bu madde.
Bilgi paylaşımı
Son olarak, sponsorluk başvurusunda verilen bilgiler taraflar arasında paylaşılacak deniyor. Taraflardan kast edilen eşler olabilir. Ama henüz net bilgi yok. Her hâlükârda bilgi paylaşımı ilişkinin sağlığı açısından da önemli diyebiliriz.
Sonuç olarak, bu değişikliklerden etkilenmemek istiyorsanız, değişiklikler yürürlüğe girmeden başvurunuzu yapın diyoruz.
Başvuruları kendiniz yapabileceğiniz gibi profesyonel bir destek de alabilirsiniz.
Eğer profesyonel bir destek alacaksanız, bu kişinin Göçmen Acentelerinin zorunlu olarak kaydolması gereken MARA ya kayıtlı olmasına dikkat ediniz. mara.gov.au web sitesinden kontrol edebilirsiniz.
Avustralya’da ve Türkiye’deki ofislerimizle hem Türkiye de hem Avustralya da sizlere yetkili, profesyonel, güvenilir ve ekonomik hizmetlerimiz hakkında bilgilenmek için:
MARA’ya kayıtlı olmadan göçmenlik konularında bilgi vermek yasaktır, 5 yıla kadar hapis cezası alınabilir. Lisansı olmadan göçmenlik konusunda bilgi verenleri, Göç isleri bakanlığına şikâyet ediniz.
Göçmenlikle ilgili bilgilere www.homeaffairs.gov.au adresinden ulaşabilirsiniz.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Partner Visa Changes Ahead
The Migration Amendment (Family Violence and Other Measures Bill 2016) was passed by Senate and is awaiting Royal Assent.
The Bill brings 4 major changes to Partner Visa applications;
The most important of these changes is that Partner Visa Applications will become a 2-step process. The new regulations propose that sponsorships to be approved before Partner Visas can be lodged. Hence there will be an initial sponsorship application, and once approved, a Partner Visa application.
The new 2 step process is predicted to cause delay with respect to the lodgment of Partner Visas, and is also likely to further delay in the assessment of Partner Visa applications. Currently the estimated time for assessment of Partner Visas has jumped from 12 – 17 months to 20 -22 months. The new process is likely to cause further delay.
Moreover, this 2-step process is likely to have a significant impact on on-shore applications. To illustrate this with an example, let’s say you are in Australia on a student visa which will expire in a week. You are in a relationship and would like to apply for a partner visa. Under the current system, you can do so and once your student visa expires, you would be on a bridging visa up until the date your partner visa application is finalized. During this period, the conditions under your bridging visa would be the same as those under the Partner Visa. This means you would be entitled to work, study and remain in Australia legally. Most importantly, you can benefit from Medicare (Australia’s health system) (this is particularly important for those who regularly need to see doctor, due to, for example, pregnancy).
With this new change, this will no longer be possible. You would need to wait for the Sponsorship Application to be finalized before you can apply for the Partner Visa, and thus you would not be entitled to the bridging visa. Given that the Sponsorship Application may not be finalized in 1 week, in our example, the overseas partner might need to apply another visa such as a secondary student visa (provided of course that they meet the requirements of this visa).
We do not know yet know If there will be any preventative measures to avoid delay during this process.
Secondly, the Bill allows the Minister to refuse a sponsorship application and cancel and/or bar a family sponsor where serious offences are detected, especially those involving violence. This change can be seen as safe guard for overseas partners who are in danger of facing domestic violence.
Thirdly, the Bill will impose statutory obligations on persons who are or were approved as family sponsors and provide sanctions if such obligations are not satisfied. List of obligations and type of sanctions have not yet been clarified.
The last major change is that the Bill will introduce sharing of personal information between parties identified in the sponsorship application.
If you do not want to be affected by these changes, it is better to lodge your application prior to the implementation of this regulation.
You can lodge your application via www.homeaffairs.gov.au or you can seek professional advice. If you wish to get professional advice, you should do so from a Registered Migration Agent. You can ensure your adviser is registered as a Migration Agent by visiting: www.mara.gov.au